Skúsenosti s vysávačom Roomba a jeho Wifi

Časopis Trend vydal v minulosti článok a skúsenostiach s vysávačom Roomba a jeho možnosťou Wifi.

Čo sa týka využiteľnosti pripojenia na internet, po pol roku môžem povedať, že hoci je to zaujímavý doplnok, ani zďaleka nie je nevyhnutnosť. A ani nejako citeľne nezvyšuje pohodlie alebo praktickosť.

Osobná skúsenosť bola taká, že na začiatku je to úžasná vec. iRobot má dobre spracovanú mobilnú aplikáciu a jednoducho je to dobrý pocit kliknutím na displej mobilu spustiť robotického vysávača. Prípadne ho poslať do dokovacej stanice alebo spustiť lokálne vysávanie. Je to ale stále len vysávač a po pár týždňoch sa dostaví rutina.

Takže som v aplikácii nastavil harmonogram vysávania a aplikáciu už prakticky nezapínal. Každý deň po práci je povysávané, len občas vyprázdnim zásobník. Smartfón mi ukáže koľko metrov vysávač povysával, či dokončil prácu alebo či sa zasekol na nejakom kábli. Z práce som s tým ale aj tak nič nemohol spraviť. Led diódami alebo zvukovým signálom dáva iRobot o všetkom vedieť aj sám o sebe.

Aplikácia je praktická a prehľadná

Podčiarknuté a zrátané, Wi-Fi pripojenie je skvelý doplnok a určite ho viac či menej využije každý. Ak to ale má znamenať navýšenie ceny vysávača o sto či dvesto eur, to už až také ekonomické nie je. Na scénu tak prichádza takzvaná kanibalizácia, teda výhodnosť lacnejšieho produktu rovnakého výrobcu.

Roomba 866 má veľa rovnakých vlastností, ale má starší motor, chýba jej spomínané pripojenie na Wi-Fi, nepozná automatické zvýšenie výkonu pri detegovaní koberca a nevie povysávať celú domácnosť, pretože má slabšiu batériu a počas vysávania nedokáže dobiť a potom pokračovať tam, kde prestala. Lenže stojí 550 eur.

Prípadne Roomba 960 ponúka v podstate to isté, ale aj Wi-Fi pripojenie a predáva sa za 800 eur. Kto vyžaduje vlajkovú loď so všetkým, čo iRobot vie v tejto dobe ponúknuť, musí za Roombu 980 zaplatiť až 999 eur. Náhradné batérie je možné kúpiť v eshopoch. Presnejšie 899 eur, pretože do konca januára dostane každý nový majiteľ 100 eur naspäť (cashback). Nehovoriac o tom, že na trhu sú aj iné značky.

Uložiť odkaz do záložiek.

Pridaj komentár